onsdag 9 januari 2008

Ree-book



Stieg Larsson - Luftslottet som sprängdes betyg: 4/5

Den tredje och avslutande delen i Millennium-serien tar vid där Flickan som lekte med elden slutade. Lisbeth Salander överlevde att bli levande begravd, men hennes problem är långt ifrån över. Starka krafter vill tysta henne en gång för alla.Samtidigt gräver Mikael Blomkvist i Salanders dolda förflutna och kommer snart sanningen på spåren. Han skriver på ett avslöjande reportage som kommer att rentvå Lisbeth Salander och skaka regeringen, Säpo och hela landet i dess grundvalar. Äntligen finns en chans för Lisbeth Salander att göra upp med sitt förflutna och en möjlighet för rättvisan - den verkliga - att segra.

Författaren, tragiskt bragt från detta jordeliv, knyter i den tredje och avslutande delen ihop säcken kring turerna runt redaktionen på den oberoende tidningen Millenium. Trillogin är en succésaga utan dess motstycke sedan Jan Guillious böcker om Hamilton. Böckerna lever på sitt enkla skriftspråk samt naturligtvis väsendet Lisbeth Salander. Jag tror inte att Stieg egentligen förstod eller såg henne som nyckelpersonen nummer ett. Men svenska folket har tagit den truliga och komplicerade flickan till sina hjärtan. Hon står för en renhet och kompromisslöshet som vi vardagsmänniskor önskar att vi hade att tillgå. Hon står för sin sak och låter ingen sätta sig på henne. I mitt tycke är det den första och sista boken som står för relevans och sticker ut lite extra. Dock ställer jag mig lite frågande till varför Salander beskrivs och upplevs som glättigare och lite mer okomplicerad i den första boken - med tanke på vad hon har med sig i sitt bagage. Nu är det bara att se fram emot filmatiseringen som bör gå upp på biograferna under detta år.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Apropå boken :)
http://couscous.istheshit.net/

Förhudslös och Ryggradslös sa...

tänk - jag reagerade faktiskt också på det där. Men du vet hur det är - en man som vet att han ska få knulla är inte särskillt logisk i sitt tänkande.