fredag 10 augusti 2012

Mopedum

En fantastiskt trevlig dag börjar närmar sig sitt slut och jag sitter lite däst på min kammare och knappar ned dessa rader. Utanför har mörkret lagt sig över viken och det är med ett visst uns av vemod som jag konstaterar att de ljusa sommarkvällarna nu börjar naggas lite i kanten. Denna vecka klev vi ned under 21.00 och de ångestladdade hösttendenserna morrar ute i periferin - de senaste dagarna har man även kunnat ana en aning kyligare och högre luft också. Men än ska vi inte måla fan på väggen, det är fortfarande början av augusti denna märkliga sommar så ett par högtryck till ska vi nog hinna med.


Idag tog vi emot farmor och farfar på besök inne i Nynäshamn. Det hela blev till en jättetrevlig upplevelse som inleddes på nyöppnade Mopedum. Ett underbart litet museum som dels fokuserar på gamla mopeder, men lika mycket på memoriabla saker längs minnenas allé.Stället är uppbyggt så att man följer en tidsepok som löper från 1952 till 1979 och längs med vägen får man titta in i tidstypiska rum med de möbler, kläder, prylar och detaljer som var gällande just då. I anslutning till rummen finns också en berättelse där man följer ett par personer genom livet och dess skiftningar.Utöver detta fanns det otaliga montrar och hyllor där man kunde titta på prylar och åter prylar med hög igenkänningsgrad från sin egen uppväxt. Det som gör detta utflyktsmål extra roligt är att det spänner över så lång tid vilket gör att flera generationer kan mötas upp kring både egna och gemensamma minnen. En fantastisk nostalgiresa som är väl värd den billiga entrépengen. 


I anslutning till entrén fanns dels en liten butiksdel där man kunde fynda roliga skyltar, nostalgiböcker, foton och gamla hederliga filmisar. Men också ett café som går under det passande namnet radiokakan. Där stannade vi till för lite hembakt och fika. Farmor fick igång jukeboxen samtidigt som Ester matade 25-öringar i den enarmade banditen tills hon blev svettig.


Därefter tog vi oss ned till hjärtat och pulsen i underbara Nynäshamn, dvs. hamnområdet med alla sina bodar, restauranger och folkmyller. Efter att ha spatserat lite och gjort diverse inköp väntade förplägnad på Kroken till utsvultna magar. En mysig stund tillsammans och tillfälle att diskutera de intryck som Mopedum givit oss.


Stinna och belåtna lät vi sedan magen få jobba av sig lite under en promenad på den nyanlagda piren som tydligen ska vara en av nordens största, om inte den största till och med. En mysig dag närmade sig sitt slut, men innan vi skiljdes åt tog vi en tur runt strandvägen för att få oss ett sista bestående intryck av denna vackra avkrok.

2 kommentarer:

LiteAvLinda sa...

Du verkar ha det alldeles underbart, är så glad för din skull! Njut som om var dag vore den sista den här sommaren :)

Förhudslös och Ryggradslös sa...

Tack Linda! Tro mig.. jag har myntat begreppet själsro här ute eftersom det är precis så jag känner. Det är så vackert att det gör ont i kroppen, men på ett bra sätt.