söndag 25 december 2011

Jul i stan


Sitter i sen natt-timme och summerar en fartfylld julafton som kanske lite motsägelsefullt gått i lugnets tecken. Sedan ett par år tillbaka så är hela julkonceptet taktiskt uppstyrt likt en hockeymatch i tre perioder. Dagen innan julafton, även kallad lill-jul, är vigd åt farmor och farfar där vi träffas - äter gott och stämmer av både kroppsliga och ekonomiska krämpor. Tillbakalutat utan krav men där Ester och Kosmoskatten får vara i centrum. Lite av ett förspel inför period två. Påpassligt med likhetstecken till första Star Wars-triologin och Sagan Om Ringen-filmerna så är det "Tvåan" som är bäst och i det här fallet synonymt med julafton.




För några år sedan - jag tror det var i samband med sjukdom så tog vi en timeout i julaftonsfirandet och upptäckte hur skönt det var att bara vara för sig själv och ta dagen lite som den kom. Endera året är det ett besök i kyrkan eller kyrkogården som gäller, nästa år kanske det är en frisk julpromenad som står på agendan, eller som i år ett besök i mammons centrum på ICA Maxi. Dagen kantas av besök från tomten - som detta år bjöd på en spektakulär show - paketöppning (ja, om man heter Ester Jonsson vill säga), pyssel och familjesamkväm. Helt enkelt väldigt laidback och ingen stress. Julafton följs sedan upp med turné ut till Sundsvik på juldagen där AK's släkt teamar upp för julfika och den på pappret anspråkslösa julklappsleken. En lek som under ytan ruvar på flera av de sju dödssynderna och som utvecklats till ett civiliserat warfare. Ljudnivån är på topp och alla medel är tillåtna, vilket också tillämpas...


Efter en sådan trestegsraket kan det vara ganska skönt att veta att nyår hägrar med en mental rekreationsresa ut till havsbandet där Papi kan få ströva runt och hitta sig själv igen. Det här med socialt umgänge tar nämligen på krafterna. God Jul allihop!

Inga kommentarer: