onsdag 5 september 2007

storm i ett vattenglas



För en partiledare som fått avgå som minister i betydligt mindre värdiga former än vad Mikael Odenberg har gjort idag är det naturligtvis bättre att hålla tand för tunga, eftersom det naturligtvis kan öppna denna numera dammiga pandoras ask som var hennes egen avgång.

Det kanske Mona Sahlin ska fundera på när hon i dag börjar filosofera kring Odenbergs avgång, och om Reinfeldts ansvar. För då kan man ju fråga sig vad Ingvar Carlssons ansvar var den 10 november 1995 när Mona Sahlin själv tvingades avgå som minister.

- Det är en partiledares grundläggande uppgift att hålla ihop sitt parti i viktiga sakfrågor. Vi såg redan förra året hur flera moderata statsråd tvingades lämna regeringen, nu kom nästa slag mot Reinfeldts förmåga att hålla ihop sin regering och sitt parti, skriver Sahlin i ett pressmeddelande.

Javisst, men varför lät det inte så där under den förra regeringen när ett antal statsråd fick avgå? Och som dessutom fick avgå av betydligt solkigare skäl än det Odenberg gav? Och där Mona Sahlin själv var en av de som fick avgå ur regeringen av skäl som inte ser så bra ut på CVn?

Erkänner Mona Sahlin att den förra regeringen hade ett ansvar för sina avgångna ministrar då? Och som representant för den förra regeringen, vad anser hon i så fall om sitt eget ansvar i frågan?

Något mer sansat ter sig därför moderaternas egen presskommentar, men vad annat att vänta:

"Regeringen avser att tillsätta en arbetsgrupp som ska genomföra en översyn av försvarskostnaderna. Det finns en bred samsyn, som bland annat återspeglas i de två senaste försvarsbesluten, att Sverige i jämförelse med andra länder har höga kostnader för att utveckla eget försvarsmaterial samt att en egenutveckling av försvarsmaterial i många stycken inte ligger i linje med försvarets nya roll. Slutsatsen är att det på sikt är möjligt att minska försvarets materialkostnader med sammantaget i storleksordningen 3-4 miljarder kronor i nivå samtidigt som förmågan till internationella insatser kan utökas och stärkas. Mikael Odenberg har gjort bedömningen att han inte kan leva upp till den träffade partiledaröverenskommelsen. Mikael har som en konsekvens av detta i dag lämnat in sin avskedsansökan. Avskedsansökan har beviljats.

6 kommentarer:

g sa...

Har du inte gått till överdrift nu?
Mona Sahlin i raketattack

J.Christensen sa...

Att Borg skulle bli tvungen att hitta pengar nånstans när han inte fick sin budget att gå ihop var väl ingen skräll.

Förhudslös och Ryggradslös sa...

du har helt rätt jonas - till skillnad mot det socialistiska tankesättet med generella och återkommande skattehöjningar så försöker Borg balansera inkomster med utgifter... förstår att det låter helt vansinnigt för dig...

J.Christensen sa...

Känns inte som om detta var med i bidgetförslaget dom presenterade innan valet känns som en paniklösning för att få det dom lovat att gå ihop men jag kan ha fel för jag läste aldrig deras budget förslag.

Skön bild på mona den kunde varit tagen ur en action rulle.

Förhudslös och Ryggradslös sa...

tänk vad tiderna ändras...

"Leni Björklund svarar på frågor på torget i Söderköping.

Vid torget i Söderköping gavs tillfälle att ställa frågor till försvarsministern. Flera tog också chansen. Vad skiljer exempelvis en socialdemokratisk försvarspolitik ifrån en borgerlig undrade någon.

- Vi har av tradition varit väldigt eniga om den svenska försvarspolitiken men nu finns viss oenighet mellan oss och de borgerliga partierna. Mest handlar det om att vi vill föra över mer resurser från det militära försvaret till civilförsvaret och andra samhällsområden än de borgerliga partierna.
- Men borgarna kan också konstatera att de beslutade omställningarna i försvaret går förvånansvärt bra, vilket naturligtvis försvårare deras kritik. Det är också anmärkningsvärt att moderaterna vill dra ner på vårt bistånd till världens allra fattigaste för att satsa mer på det militära försvaret. Det kan vi aldrig ställa upp på, menade Leni Björklund."

g sa...

Actionrulle? Ser snarare ut att vara hämtad ur någon dokumentär om Crippe P.