tisdag 18 september 2007

gourmet-jimmy



De flesta med smaklökarna på rätt sida av tungan vet som bekant att hemma hos familjen Apa så är det Papi som står för det gastronomiska utbudet - han är helt enkelt 'le chef. Därför faller det på sin egen rimlighet att han självklart delar med sig av den skatt han härbärgar i det Lovisinska köket. Idag beger vi oss till den italienska sydkusten, känd för sina viner baserade på den nyckfulla Nero d' Avola-druvan, men också för sitt färgstarka kök.

SICILIANSK KALVFÄRSBURGARE med paprika, oliver & pestocrostini

  • 800 g grovmalen kalvfärs
  • 1 msk hackad färsk oregano
  • 2 msk pesto
  • 1 vitlöksklyfta, krossad
  • 50 g svarta oliver, finhackade
  • 1 röd paprika, finhackad
  • 1 rödlök, finhackad
  • salt och nymalen svartpeppar
  • vegetabilisk eller solrosolja till stekning

1. Blanda alla ingredienser till burgarna i en skål, tillsätt 1 msk vatten, blanda väl och låt stå i kylen en timme. Salta och peppra efter smak och dela färsen i fyra lika stora burgare.

2. Hetta upp ett tunt lager olja i en teflonpanna och stek burgarna i 6-8 minuter.

3. Rosta brödskivorna, bre på pesto och toppa med tomatskivor.

4. Lägg på burgarna, garnera med rucolablad och toppa med parmesanflagor. Servera med aioli vid sidan om.

TILL SERVERING: 4 skivor ciabattabröd, grön pesto, skivad tomat, rucolablad med balsamvinäger, 75 g hyvlad parmesanost och aioli.

Så där ja, det här kan ni inte misslyckas med - och har ni frågor eller önskemål om kommande recept är det bara att höra av sig.

Ps. Självklart ska ni få ett vinförslag med lokal anknytning - Principi di Butera harmoniserar alldeles utmärkt med den lite säregna smak som kalvfärsen avger.

Inga kommentarer: