onsdag 26 september 2007

Girige Göran - eller...alla ska med!


Onsdag - som gjord för lite reflektioner och sanningar som inte är vinklat av vänsterinspirerad förnekelse och martyrskap...

Göran Persson ägnar sig numera inte bara åt sin pampiga gård i Sörmland. Han är som bekant även konsult – en dyr sådan – för PR-byrån JKL.

I går uppmärksammades att Persson får 121 000 kronor i månaden som avgångsvederlag efter sin tid som minister, trots inkomsterna från konsultuppdragen. Medan Persson föreläser om härskarteknik för norska kvinnor mot ett svindlande gage, tar han alltså samtidigt emot ett saftigt avgångsvederlag – pengar som är avsedda att ge trygghet en period efter förlorat arbete.

Genom att stoppa in inkomsterna i en enskild firma kringgår han den vanliga ordningen. Reaktionerna mot Perssons agerande lät inte vänta på sig: ”Jag tycker att det är etisk och moraliskt förkastligt” och ”Det ger girigheten ett nytt ansikte”, sade exempelvis riksdagsledamoten Eva-Lena Jansson (s). Lika stor som skadeglädjen måste ha varit i Rosenbad, lika bottenlåg måste stämningen ha varit i s-högkvarteret på Sveavägen. Persson må vara en bra PR-konsult i sin nuvarande bransch, men bra PR är det sista han erbjuder sitt parti.

Den tidigare s-ledaren är en besk påminnelse om alla skandaler som socialdemokraterna drog på sig före valet i fjol. Med fingrarna i syltburken haffades de en efter en: partiföreträdare som gjorde lägenhetsaffärer i Stockholms innerstad – trots att de var motståndare till ombildandet av hyresrätter. Och vem glömmer Stiftelsen Anna Johansson-Visborg, där lägenheter avsedda till ensamstående mödrar gick till LO-toppar och socialdemokrater i maktställning? Härom-dagen fick vi också veta att den tidigare socialdemokratiske ministern, Sven Erik Österberg, åkt taxi för 77000 kronor på skattebetalarnas bekostnad.

Varför händer sådant gång på gång? Svaret är enkelt: för att det går, och för att människan alltför ofta ser till sin egen nytta. Men trots att socialdemokratiska företrädare gång på gång visar sig agera ”girigt”, som Eva-Lena Jansson uttrycker det, fortsätter partiet att låtsas som att människor är närmast befriade från egoism och egennytta.

Verkligheten talar ett annat språk. Överutnyttjandet i sjukförsäkringssystemen och av VAB-ersättningen – vård av sjukt barn – är exempel på att alltför många människor faller för frestelsen när det är enkelt och risken att åka fast är minimal. Men så fort alliansregeringen påtalar problemen och vikten av större morötter för att folk ska arbeta mer och ta ut mindre bidrag klagas det från vänsterhåll över att regeringen ”misstänkliggör” människor.

I går reste vänsterledaren Lars Ohly krav på att det ska vara omöjligt att agera som Göran Persson. Det är bra att reglerna för statsrådsarvodena nu ska ses över. Men Ohly borde inte stanna där, utan också erkänna att Perssons handlande inte är unikt. Om vänstern vill bevara välfärden går det inte att naivt blunda för att människor ser till sin egennytta. Tvärtom måste man se till att rigga systemen så att människor uppmuntras att handla hederligt och avhåller sig från att fuska och tricksa.

För handen på hjärtat – varför måla upp en idealbild som vänsterns företrädare själva gång på gång motbevisar?
Ledarredaktionen - Expressen

Inga kommentarer: