fredag 14 september 2007

Jason Bourne


Det borde rent teoretiskt, baserat på tidigare erfarenheter inte vara möjligt - men den tredje och (eventuellt?) sista delen om Jason Bourne och hans jakt på sin identitet knäcker sina föregångare med hästlängder... med ett litet leende i mungipan vågar jag, väl medveten om att jag kanske är i affekt och tagen av stundens allvar, påstå att jag precis har sett årets film. Den nervkittlande jakten inne på Waterloo Station i London är bland det vackraste jag har sett...


Bourne-trilogins sista tar ett fast tag om våra struphuvuden med sin lyckade blandning av raffinerad konspirationsthriller och hårdkokt action. Bourne-trilogin låter de politiska motiven växa för varje del och blir därför mer än en variant av pojkdrömmen om den oslagbare hjälten.

Matt Damon gestaltar en skitig, trött och sliten hjälte som levt länge på rymmen och knappt kan relatera till andra känslomässigt. Det är ett skönt grepp och Damon har en pondus i sin roll som actionhjälte som Cruise bara kan drömma om. Bourne är ingen glassig typ utsänd av sin regering som Ethan Hunt utan har tvärtom vänt sig emot sina forna uppdragsgivare inom CIA.

Från att ha varit en kallblodig mördarmarionett vaknade han en dag upp och blev medveten om att han dödade utan att veta varför. Jason Bourne insåg att CIA knappast var att betrakta som vänner. I tidigare delar gick han under jorden fast besluten om att gå till botten med sin identitet. I "The Bourne Ultimatum" når han fram till själva källan. Det känns som ett inte alltför vågat påstående att filmen hämtar mycket näring från av den rådande tidsandan i USA:s utrikespolitik som sanktionerar just egen rättskipning och tortyr i den heliga nationella säkerhetens namn.

En sak framstår som allt tydligare under filmens gång. Du vill inte ha något otalt med CIA. Den operative chefen för säkerhetstjänsten Noah Vosen (en lömsk David Strathairn) skyr till skillnad från sin kollega Pamela Landy (Joan Allen) inga skrupler. I jakten på Bourne är han lika skoningslös som en pitbull och får full frihet att eliminera samtliga individer som hjälper honom – vare sig det gäller civila brittiska journalister eller organisationens egna medarbetare.


Betyget måste därför bli höga 4.5/5

3 kommentarer:

Förhudslös och Ryggradslös sa...

Noterar nu att om man vill ladda upp inör den tredje delen så kör Kanal 5 del 1 och del 2 nu i helgen.

Anonym sa...

Hallå, hallå. Kort info... Del 3 är grym.

Förhudslös och Ryggradslös sa...

ah meen... det är ju den jag precis har sett och betygsatt - nu måste jag ta ifrån dig din Pjääär.