tisdag 19 juni 2012

sommar 3.0


Som bekant så omgärdas sommaren för undertecknad av flertalet procedurer och traditioner. Ett återkommande inslag här på bloggen är utnämningen av årets sommarvin. Så ock i år. Men låt oss först fräscha upp förutsättningar och kriterier genom att recitera mig själv och tidigare års regelverk:

Vad krävs då för att få titulera sig som årets sommarvin? Själv har jag följande kategorier:
  • I första hand ska det vara ett lättdrucket pratvin som ändå har ambitioner och kan kombineras med det som halstras på grillen.
  • Prismässigt bör det inte vara en monetär koloss, utan något som du med lätthet utan att behöva vända på örena ska kunna plocka på dig en 2-3 st. åt gången.
  • Det får inte vara en BiB - lite stil om jag får be ändå. Det kommer ändå att krylla av BiB:ar.
  • Den bör sticka ut - antingen med buteljens design eller med etikettens formspråk.

I år slår vi dessutom till med ett matvin och ett pratvin. Först ut har vi en angenäm ny bekantskap från Italien. Il Cuore Per Martina - som med lite google-italienska skulle kunna översättas med Ett Hjärta För Martina. En Appassimento från Venetien till det absurda priset 69:-. En eldig och förförisk ton som gifter sig utmärkt till nötkött vilket passar bra då vi har utfärdat ett smärre förbud på fläskkött denna sommar - såvida det inte handlar om grillspett.Under avdelningen pratvin så är det inte en nykomling som föräras titeln. Istället är det morfars slumpköp till "Eld i skärgården" från i höstas som har levt kvar under hela vinterhalvåret. En helt grym shiraz från Portugal som också slumpas ut till det olydiga priset 69:-. Fördelen med detta vin är att det faktiskt med fördel kan kombineras till diverse mat och tilltugg. Dessutom blir Ester glad eftersom hon får fortsätta hojta inne på Systembolaget "Ska du ha en gräshoppa pappa!". Se där det var väl inte så svårt - nu ska vi bara få stopp på detta ihärdiga regnande. Än har inte oron satt in då det fortfarande är fyra veckor kvar till semestern - förhoppningsvis har det tömt sig klart tills dess. Vill minnas att det var skitväder fram till midsommar även den mytomspunna sommaren 1994. Å andra sidan så krånglade inte sommaren 2006 utan rivstartade i början på juni och lade inte ner förrän i mitten på augusti.

Inga kommentarer: