onsdag 8 april 2009

Problems of the world todaySprang på ett dutub-klipp som väckte tidiga tonårsminnen ur min throwback-databas...

Året var 1986 och det kalla kriget hade precis trätt in i en intensiv slutfas, Hollywood manufakterade på för fullt i sin frenesi att hitta nya infallsvinklar baserat på kommunisträddsla till sina alster. Sting manade på om fruktan för Oppenheimers deadly toy och Sylvester Stallone pumpade skiten ur ryske Dolph Lundgren. Och mitt i denna dödliga tillvaro satt två helt ovetandes spolingar i skolbänken på Wasaskolan och drömde sig bort...

För i Jimmy och Marcus värld var det funk, fotboll och närradio som gällde samt maniska trumarior med blyertspennor och träbänk som tillhyggen. Till alla lärares stora lycka.

Närradio ja... föregångaren till dagens ofria och reklamstyrda hjärntvätt, förvisso proffsigt gjord men helt utan själ och hjärta. Och framför allt utan någon som helst personlig touch i det musikaliska utbudet. Närradion saknade i princip all form av ekonomiskt stöd utan fick förlita sig på föreningsbidrag och en blåögd bakomliggande organisation med lite monetära muskler. Vi var i vilket fall som helst helt besatta och ägnade kvällar och helger till att följa favoritkanalerna Radio SSM, Chic FM och den lokala Radio Moderat. DJ's som Freakman, Björne och Labbe etsade sig fast och vi ringde in och önskade låtar i jämn ström - hela tiden med en närande dröm om att själva få sitta i studion en dag. Dessutom var det ju så himla kul att få höra sitt eget namn där i mediabruset. Vill förresten minnas att Marcus lyckades med konststycket att få rappa hela Rappers Delight live för hela södra Stor-Stockholm... damn vad han glänste.

Nåväl, fick inte Muhamed komma till studion så fick studion komma hem till Ishockeyvägen. Utrustade med dubbelbandspelare och mic så kreaterade vi våra egna radiosändningar. Dessutom såg vi till att en av aktiviteterna vid skolans friluftsdagar hette just närradiosändning. Those were verkligen the days. Några år senare blev drömmarna verklighet för undertecknad då jag som lokal DJ kontrakterades av den lokala stationen IQ32 tillsammans med ytterligare ett par medlemmar ur TDC. Jodå, den minnesgode hänvisar säkert till stationens socialistiska släktskap - men ibland får faktiskt ändamålen helga medlen.

Låten som väckte denna tidsresa då? Aah men visst här kommer den... res med mig.2 kommentarer:

C.Ronaldo sa...

När ska du blogga om första kvartsfinal-mötet i CL?

Jrb sa...

Vi satsar på ligan i år - lättare motstånd där. Synd att vi inte kan få möta andrahands-sorteringen från Old Trafford i varje match. Enkla segrar där.