tisdag 27 mars 2012

Tysta framgångar


Vi bevittnar något ganska unikt just nu i svensk politik, och som positionerad en bit ut till höger så får man väl säga att det är tur att det är två år kvar till val. För av någon märklig anledning så vallfärdar folk till ett parti som inte har presenterat en enda lösning på det man knorrar om är fel eller dåligt. Det enda man har gjort är att ha avsatt en frispråkig gycklare till partiordförande och ersatt denne med en stum man som ser ut som en korsning av Christer Sjögren, Amy Diamond och Shrek. Men det räcker tydligen för att blidka de resande partisympatisörerna. Det enda man har yppat något svamlande om är att valet kommer att handla om sysselsättningen. Och här börjar problemen för Socialdemokraterna vilket skulle kunna förklara den monumentala tystnaden.

Socialdemokraterna har återtagit initiativet i debatten heter det, och har en företrädare som "kan det där med jobben". Sällan har en partiledare fått så mycket medieberöm för något vi ännu inte har sett skymten av. Löfven har i vaga ordalag talat om vikten av utbildningsinsatser och dialog med arbetsmarknadens parter. Men något konkret har ännu inte presenterats, och det finns skäl att tro att den förväntade offensiven mot arbetslösheten kommer att utebli. Löfven har visserligen djupa insikter i exportindustrins livsbetingelser och framstår som en allmänt duglig person. Men när det gäller kampen mot arbetslösheten leder han en rörelse som befinner sig på kollisionskurs mot vetenskapen. Det mesta som ökar sysselsättningen, enligt forskningen, är tabuområden för arbetarrörelsen...

Låt oss för enkelhetens skull tänka bort den arbetslöshet som hänger ihop med konjunkturen. Då återstår vad nationalekonomer brukar kalla för jämviktsarbetslöshet, det vill säga underliggande arbetslöshet. Nivån på den bestäms huvudsakligen av fem faktorer:
  1. LÖNEBILDNINGEN - Ett land får inte ha för höga lönelyft om inte produktiviteten ökar i samma takt. Här ligger Sverige relativt bra till med Industriavtalet som sätter riktmärket för löneökningarna. Sveriges akilleshäl är i stället minimilönerna. Ingångslönerna tillhör de högsta i världen, vilket slår hårt mot grupper som ungdomar, invandrare och lågutbildade. Att arbetarrörelsen skulle driva det kravet får dock ses som uteslutet. Det är ju facket självt som har slagits för låglönelyften.
  2. ERSÄTTNINGSSYSTEMEN - Forskningen visar att en generös arbetslöshetsförsäkring minskar drivkraften att söka arbete och därmed ökar arbetslösheten. Socialdemokraterna har som bekant varit oerhört kritiska till försämringarna i a-kassan.
  3. SKATTERNA - Det finns inget bevisat samband mellan låga skatter och låg arbetslöshet, men det finns ett starkt internationellt forskningsstöd för att jobbskatteavdraget ökar sysselsättningen. Långtidsutredningen argumenterade dessutom för att värnskatten borde ha avskaffats av samma skäl. Vad S står för i dessa frågor är allmänt känt.
  4. SKOLAN - Länder som har lärlingsinriktade system har också lägre ungdomsarbetslöshet. Sverige rörde sig länge i motsatt riktning. Enligt den ledande arbetsmarknadsforskaren Oskar Nordström-Skans har Socialdemokraternas beslut att teoretisera och förlänga yrkesutbildningen till tre år lett till ökad utslagning av ungdomar.
  5. ARBETSMARKNADSPOLITIKEN - Mer utbildning höjer inte sysselsättningen generellt enligt Lars Calmfors, men om det finns en missmatchning på arbetsmarknaden kan riktad utbildning ha positiv effekt. Det är dock svårt att säga något om vilka volymer som är tillämpliga. Andra åtgärder som har visat sig effektiva är riktade lönesubventioner till svaga grupper och aktiva försök att söka upp arbetsgivare för de mest utsatta. 
Några mer kända tricks för att bekämpa arbetslösheten finns inte, om man ska tro Sveriges ledande forskare. Så vilka kaniner är det som Stefan Löfven ska dra fram ur hatten? Sanningen är ju att punkt efter punkt i jobbkampen är ett rött skynke för arbetarrörelsen - Socialdemokraterna ligger i underläge eftersom de sätter så många restriktioner på sig själva. Löfvens hyllade jobboffensiv har en tung bevisbörda - men först måste han ju börja prata, för det vore ju märkligt om man under två år kan tiga sig till seger...

Inga kommentarer: