lördag 17 mars 2012

Stilpolisen informerar


Våren skrider allt närmare och i takt med den så dyker dessa årligen så träffsäkra vårtecken upp ute i löparspåret. Vi hardcorelöpare kallar dem för jogginghipsters och tillskriver oss rätten att ljudligt fundera över var dessa har hållit hus de senaste fem månaderna. Det har nämligen varit ganska ödsligt ute i snålblåsten och kylan. Men så fort Stadium lanserar årets kollektion av runningsuits så plingar dessa julgranar till ute periferin. Nu låter det här lite uppstudsig och förmer, så därför kan det vara passande att förklara sig lite.

Först och främst så hyllar jag alla som tar sig i kragen och ger sig ut och rör på sig. Löpning är perfekt eftersom alla kan utöva det, och det är en förhållandevis billig sport. Det man bör lägga sin investering i är ett par utprovade skor som passar fotform och löpsteg. Och det måste inte vara ett par Asics för 1899:- även om pojkspolingen på Intersport och Stadium gärna vill påskina det. I deras värld finns inga andra märken - eftersom de är upplärda till det. Men samtidigt måste jag ändå tillstå att det precis som i alla andra communities i samhället finns regler och dresskoder även i löparvärlden. Därför, mark my words:
  • Klä dig inte snabbare än du egentligen är. Hårddraget betyder detta, att egentligen kan du ta på dig vad du vill - men det väcker viss uppmärksamhet och munterhet när man som 7-minuterslöpare dyker upp i Usain Bolts senaste tävlingsdress eller Löplabbets premiumkollektion för innerstadsnördar.
  • Och här kommer The big no no!! Aldrig i helvete shorts över löpartightsen! Det finns inte på kartan, och det räcker med att ta en titt på bilden ovan för att förstå varför. Och dessa två dudes är inte värst på skalan, lokalt här i Södertälje finns det ett slags utbrett mode att komma klampandes med underställ/långkalsonger med ett par hockey/badtrunks över.
  • Sedan kan jag personligen tycka att det ser lite larvigt ut när man hänger på sig ett vätskebälte med sex flaskor för den lilla 5 km-rundan. Men det är ju jag. Dricka är bra, vatten är guld - men du kommer inte att dö av vätskebrist för pass under 10 km... ja, inte ens då heller. Jag tycker att det är otympligt och fult - andra uppenbarligen inte.
I övrigt är ni fria att kombinera hur som helst - men nu vet ni hur landet ligger.


Inga kommentarer: