söndag 18 september 2011

TORÖBLADET - nr.6



...och på tredje dagen uppstånden igen ifrån det döda... eder fältkorrespondent med den ständigt pågående landhöjningens efterdyningar som arbetsplats har balanserat på livets tråd och sprungit gatlopp med han schackspelaren nere vid Hovs Hallar. Till slut tog han sitt andra ämbete i drift och ordinerade medicin i form av själsro ut i arkipelagen. Nu ska ju som bekant medicin smaka beskt, så på den biten föll intentionen för visso till föga - men med resultatet summerat i skrivande stund så finns det tydligen ljuvt medikum också.

En händelserik och avslappnad helg ute på Torö var precis vad undertecknad behövde för att ladda sina batterier, och överskottet på den varan illustreras lämpligast i ett nytt nummer av delikata Toröbladet. Nu kör vi!

SVARTKLUBB

Torös enda svartklubb höll öppet och hov under vardande helg i form av ett mycket lyckat rock n roll-kalas. Där humana priser i barer samsades med huvudpersonens klädombyten vilket inkluderade allt från raggar-outfit till vuxen-onepiece. Musikmässigt så pulserade rytmer med allt från Black Sabbath till Dr. Alban ut över ön och sedlighetspolisen hade den utsökta smaken att inte passera över Tottnäsbron. Hemgång i månens sken, varligt förföljda av tassande vildsvinssteg. Kul var det dock.

BADTEMPERATUR

För två veckor sedan uppmättes hela 21 grader nere vid Stensviks nudistbad - dessa siffror gick nästan att vända på under den gångna helgen. Hånfulla 14 grader lyste från ett immigt termometerglas - med andra ord inget bad för undertecknad. Det hindrade dock inte honom att njutningsfullt förtära en iskall pilsner på en soldränkt brygga under lördagen - samtidigt som en frisk bränna jobbades upp efter en veckas sängliggande.

INTRESSEFÖRENING

Nynäshamns kommun är på frammarsch igen och har presenterat nya förslag för att öka tillgängligheten för kreti och pleti på Ören och Stenstrand. Detta får naturligtvis inte passera obemärkt - hur mycket hang loose och surfs up vi än är... Därför initieras krafter för en intresseförening där man hoppas på mangrann uppslutning. Alla trälar uti staterna upp till kamp. Hemfridzonen är vår dygd och den kan vi nog förlänga med ett par kilometer - skicka bara fram den med bäst syn.

ELD PÅ HAV & LAND

Den 14-16:e oktober går årets eldmanifest ute i skärgården av stapeln för sjunde året. Flertalet anläggningar, krogar och restauranger håller extra öppet - ofta med tillhörande arrangemang. Du kan hitta allt från eld och musikshower till gyckel och akrobatik och finstämda jazzkonserter. Många har speciellt framtagna menyer och möjligheten till övernattning finns. Detta är den kommersiella biten av arrangemanget - den verkliga andemeningen är att på kobbar och skär, längs med stränder och kustremsor manifestera att skärgården lever året runt. För de flesta skärgårdsbor innebär det att familjer träffas och tänder fyrbåkar vid vattnet. Till detta inmundigas gärna en mustig gryta och ett ackompanjerande vin. Eldmästare Lars Jonsson ser till att Ören representerar med sedvanlig stil och elegans.

HALLOWEEN

Kring allhelgona är det dags för alla spökpirater, gastar och strandvaskare att uppstiga från mörkerriket och sväva fram kring dimmig strand och knotiga martallar i jakt på godis. Även här är Ören skådeplats för elakgrinande pumpor och delikat höstmat. Kanske dags att redan nu börja fundera och slipa på sin utstyrsel.

Ja som ni ser så är kanske inte allt nattsvart i denna dystra årstid - det finns ljusglimtar, även om de är få, i väntan på en ny saltkråkesommar. Bäst att ta vara på den, för annars är det väl dags för ett nytt balanserande tillsammans med han som släpar runt på en lie. 

Inga kommentarer: