fredag 23 november 2007

bo-klådan kliar till igen...

så här i annalkande adventstider med urrigt väder utanför - och välkomnande plädar i läsfåtöljen, så levererar er allstädes egenutexaminerade boksommelier två rykande kartonage. Håll till godo alla brill-ormar!





Jan Mårtensson - Den Kinesiska Trädgården betyg: 3/5

Under ett storslaget midsommarfirande i Närke får Johan Kristian Homan, antikhandlare från Gamla stan, stifta bekantskap med ett färgstarkt sällskap med dubbelbottnade relationer: En vacker karriärsugen docent i konsthistoria, en advokat med flexibla affärsidéer, två syskon som hatar sin styvfar, en ung kvinna som ska gifta sig - men inte enbart av kärlek. Under en yta av flärd och exklusivitet ruvar mörka hemligheter.I centrum av detta skådespel står Maximilian Granberg, konsthandlande affärsman med oväntade kontakter bland internationella vapenhandlare och kinesisk maffia.

I hans kinesiska trädgård ligger ett exklusivt museum med en guldglänsande drake som symboliserar den yttersta, förtärande passionen - den som kan leda till döden.Och snart rasar fasaden. Ett olycksfall som kan vara ett mord, ett rånmord som kanske är något helt annat. Ur tragedierna blottläggs ett familjedrama med många dimensioner, en psykologisk maktkamp.

Jan Mårtensson tuffar vidare i redan inkörda spår. Det var länge sedan han sparkade upp några nya dörrar. Intrig och upplägg följer samma mönster, och huvudpersonen Johan Homan upplevs om än mer bufflig och med en avsaknad av fingertoppskänsla för varje bok som går. Boken är som vanligt småtrevlig och historielärande utan att sända några spänningskårar down my spine.






Dan Brown - Gåtornas Palats betyg: 2.5/5

När the National Security Agencys oslagbara dator hittar en kod den inte kan forcera kallar man in sin bästa kryptoanalytiker, den briljanta Susan Fletcher. Det hon upptäcker sänder chockvågor genom maktens korridorer. NSA hålls som gisslan - inte med hjälp av vapen utan med en kod som är så komplex att om den släpps fri skjuts hela USA:s underrättelsetjänst i sank.


Susan Fletcher fångas i en härva av hemligheter och lögner, och hon slåss för att rädda NSA som hon har ett starkt förtroende för. Efter att ha förråtts av alla får hon inte bara slåss för sitt land utan också för sitt liv. Till sist förstår hon att hon även slåss för att mannen som hon älskar ska få behålla livet.

Dan Brown måtte antingen ha drabbats av storhetsvansinne eller lider likt en popgrupp under ett slavkontrakt och svarar med att spotta ut "skit" bara för att uppfylla sin del av avtalet. Gåtornas Palats kunde ha varit en bra bok, men Brown valde att förstöra den genom ett torftigt och intetsägande persongalleri. Intrigen har en bra grundtanke, men slaktas av författarens outgrundliga behov av att skapa en miljö som känns overklig. Dan Brown har målat in sig i ett hörn av koder, tecken, schiffer och anagram... Time to solve the problem dear Brown.

1 kommentar:

Förhudslös och Ryggradslös sa...

min teori angående Dan Brown får sig en törn då jag upptäcker att Gåtornas Palats faktiskt är hans debutroman... som ett litet försvar kan väl sägas att den släpptes som nr.4 i Sverige.