tisdag 20 november 2012

Fantasilöshetens ansikte


Det sägs att den man älskar agar man - men med tanke på att mina känslor för Södertälje är på upphällningen så får vi nog sortera in detta inlägg under ren och skär sadism. Men jag kan inte låta bli att sucka över att fantasilöshet och enfald har upphöjts till konstform i denna gudsförgätna håla. En håla som i förhållande till sitt invånarantal ståtar med den mest komprimerade stadskärna som går att erhålla inom Svea Rikes gränser. En centrumkärna sönderstyckad av två trafikleder, en kanal och ett tågspår som prompt måste gå ända in i zenit av stadsbebyggelsen.

Man skulle ju då kunna tänka sig att det krävs lite planering rent utbudsmässigt för att tillgodose invånarnas krav på service och kommers. Think again. Det finns en centrumförening som säkert har nobla ambitioner och tillika intentioner kring att stärka centrumets attraktionskraft  - och visst gör man med jämna mellanrum undersökningar i lokalpress och på eget bevåg för att ta tempen på Täljebornas önskemål. Men någonstans på vägen så går det fel... väldigt fel. För med tanke på att dessa stadsbor med eld och frenesi droppar realistiska och spännande förslag och önskemål så är det ju jävligt märkligt att ingen aktör hörsammar detta. Istället belönas vi med ytterligare en sinnessjuk överetablering av en marknad som var mättad redan 1979. Är man bara dum i huvudet när man öppnar ytterligare en frisör, pizzeria, körskola, solarium, fotobutik, kebab/grek, bröllopsbutik eller har man blivit lurad?

Jag fattar liksom inte - andelen lokaler är verkligen begränsat och på något sätt lurar man sig själv varje gång det ser ut att dyka upp en nyetablering eller rent av nya lokaler. För att ta några exempel:
  • Åh! Något nytt på gång i gamla Bakfickan på Park Hotel... aha...ytterligare en bilskola.
  • Hm.. Bröllopsbutiken på Järnagatan blev en... pizzeria - skönt, det började bli ont om dem.
  • Kinarestaurangen i Campusbacken blev en... ta dam! Pizzeria!
  • Barnbutiken på Nygatan som inte klarade sig i konkurrensen blev en.... barnbutik!
  • Närlivs vid Campus blev en... kebab/grill.
  • Hela Lunagallerian är även den ett stort skämt - borde vara skottpengar på att lyckas få ett 3-våningskomplex att innehålla 70% crap-butiker.
  • Om man skulle ta å hitta på något i Gamla konditoriets lokaler... jag vet, vi öppnar en sportbar!
Och så här fortsätter det... Senaste nybygget, dvs. kvarteret Humlan längs med Nygatan förärades med tre butikslokaler i bottenplan. I den lokala tidningen kunde man läsa att husägaren förhandlade med synnerligen spännande aktörer och att det snart skulle visa sig vad Södertäljeborna kunde vänta sig i utökat utbud. Nu har två av dessa tre aktörer lättat på skynket och jag kan återigen bara hånflina åt hur epitetet täljetokar bara matas i en allt stridare ström av vansinne. En mäklare och ett solarium so far... och folket går man ur huse under jublande former. Trummor och trumpeter ljuder över stadens gator kring denna vardagslyx. Tänk så förunnade vi är.

1 kommentar:

The Johansson´s Blogg sa...

Man hittar nya och nygamla marknader att tvätta pengar på. Men våra idioter till makthavare har tydligen inte fattat det vi övriga i Södertälje förstod för 20 år sedan.