fredag 6 mars 2009

cäjs in your fäjs


Skivrecension:


Lorentz & M.Sakarias - Vi mot världen betyg: 4/5

Det har varit en lång väntan sedan masterpiecen med Stockholms Serenade släpptes hösten 2007 - det bestående intrycket då var att kommersiell svensk hiphops framtid antagligen funnit en ny stöttepelare att luta sig emot. Samplingen av Adolphson & Falks gamla synthpop kombinerat med knivskarpa tolkningar av staden ljus, betong och folkliv kändes fräscht och precis så där lite lagom farligt för att kittla en bredare publik.

Trots att resan har varit lång så har duon hela tiden hållit intresset vid liv med smarta drag som lyckade uppträdanden i SVT's Garage, Z-tv och diverse klubbscener runt om i landet. Dessutom släppte man en originell albumtrailer som andades Miami Vice samt en mix-tape när sommaren var som hetast. Stundtals kände jag en, vilket skulle visa sig obefogad, oro över att man bränt för mycket krut inför fullängdaren. Så icke...

Låtarna håller nästan hela linan ut och backas upp sinnrikt med både självklara gästakter som förvånande. Parken finns med i den västkustinspirerade "Himlen", Marit Bergman gör ett kittlande och vackert inhop i "På drift". Lägg därtill en söderdikt av Gustaf Skarsgård samt P3-hiten "Mayhem". Ska vi gissa på att det blir årets gag?

Bästa låten då? Som alla vet så har ju Papi Jam en förkärlek till electroinfluenser, så "Swischa förbi" tillsammans med Newkid står ut lite extra. Så vad finns mer att tillägga... Stockholm city bäjby - 09 blev ert jävla år... for real.

Sugen? Hooka upp och tjuvlyssna på Spotify...

Inga kommentarer: