måndag 22 april 2013

amazing Grace


Åter på fast mark igen... Familjen Apa tog en kombinerad födelsedagstripp och rekreationsresa till Åbo tillsammans med Viking Lines nya stolthet Grace.

Ester fyller 7 år på onsdag och som vanligt ställer datumet till ett litet gissel för att lyckas pussla ihop olika kalasbesök. I år har vi kapitulerat lite och skippar det renodlade barnkalaset - samt kör några ströduttar i samband med när det passar och kommande helg med tillhörande valborg. Istället förärades flickebarnet en efterlängtad båttur fylld med bus, snask, läsk, bad och att få vara uppe hur länge man vill. Sådant var ganska lätt att lova eftersom vi gick upp vid 05.30 och sedan var det fullt ös hela dagen. Mormor och morfar hade dessutom varit snabba och levererat veckans första present i form av en alldeles egen trolley. Så det var en mäkta stolt krabat som rullade på båten.


Ester sken som en sol och frågade flera gånger "visst sköter jag mig?" - för att sedan replikera ett jakande svar med ett "vad bra, för visst kan vi göra det här fler gånger då". Sötnosen. 
Farsan som är en rutinerad räv vad det gäller båtresor till Finland (han börjar väl närma sig 100-strecket snart) är av naturliga skäl inte längre lika odelat pepp på dessa trippar. Men en ny båt är alltid en ny båt och det var faktiskt med lite förväntan han såg fram emot att se hur NG LI lyckats ta sig in i tjugotiotalet.


Och visst var den vacker och stilful, men en finlandsbåt är ändå alltid en finlandsbåt och jag hade nog förväntat mig lite mer nytänkande. Förvisso är design, puts och fasad tidsenlig om än brokig - det är lite som att man har bläddrat i ett homestylingmagazine och inte kunnat bestämma sig för en linje. Konceptet och utplaceringen av de olika klustrena är dock föråldrat och cementerat i sten. De olika barerna och restaurangerna är placerade på samma ställen, säljer samma saker och spelar samma musik. Samma samma liksom. Det är samma människor som åker på båtarna, samma modesensationer på folket som kliver på och av i lydstaten och samma intetsägande teman... ni vet... tjoho, nu kör vi franska veckor, eller mexikanska, alternativt karibiska... och det enda som händer är att man adderar ett vin och en maträtt från just den regionen... annars samma samma.

Däremot ska de ha cred för den nya spa-avdelningen. Suveränt fräsch med ett brett utbud och en mycket trevlig personal. Vi njöt för fulla muggar i bubbelpooler, eucalyptusbastu, ångbastu och traditionell bastu. Dessutom har man nu en vintergrotta som kan kliva in i när man har hettat upp sig ordentligt. Och att få sitta i en mjuk frottérock och sippa på en drink eller en kall öl samtidigt som en vårvaknande skärgård tuffar förbi utanför panoramafönstret - det är allt en lisa för själen.


Men får man äta hur mycket chokladpudding som man vill, så är naturligtvis allt ovanstående ganska ovidkommande. Ester är nöjd och det var ju det viktigaste.

Inga kommentarer: