fredag 12 oktober 2007

antikvariat bergqvist

din bibliotikarie i vintermörkret levererar två pärmryggar som genomrests på Papis tomma sänghalva under den senaste tiden:


Jan Guillou - Madamme Terror betyg: 2.5/5





När den ryska ubåten Kursk gick under i Barents hav på grund av ett amerikanskt misstag stod det klart för världens alla spionorganisationer att Ryssland hade utvecklat en överlägsen ubåtsteknologi. Palestinierna som alltid varit i tekniskt underläge insåg att tillgången till en rysk superubåt för första gången skulle ge dem ett övertag.Uppdraget att genomföra den största terroristattacken i världshistorien går till den kvinnliga brigadgeneralen Mouna al Husseini. Hon inser direkt att problemen i motsättningen mellan rasistiska ryska officerare och högt utbildade palestinier är oöverstigliga. Och att projektet bara kan genomföras om man finner en fartygschef som inte är rysk men som talar perfekt ryska och helst även är dekorerad med Röda Stjärnan samt Rysslands finaste orden - Rysslands Hjälte - och gärna med den palestinska Hederslegionen. Och därtill är äkta hög sjöofficer.Den omöjliga kombinationen fanns i verkligheten och var en gammal vän till Mouna al Husseini.Från det ögonblick viceamiral Carl Gustaf Gilbert Hamilton steg ombord på U-1 Jerusalem förändrades allt.Huvudmotståndare i den politiska kamp som följde blev två enastående kvinnor, den kvinnliga brigadgeneralen Mouna al Husseini och den amerikanska utrikesministern Condoleezza Rice.De blev vänner för livet. Och fiender.

Guillou levererar en relativ trött och osannolik gäspning långt ifrån de ursprungliga Hamilton-romanerna. Spänningen infinner sig aldrig och boken känns mest som ett värdigt men försenat bokslut.

Jan Mårtensson - Spionen betyg: 3/5




Jan Mårtenson är tillbaka med en ny bok om Johan Kristian Homan, antikhandlaren i Gamla stan. I Spionen dras Homan in i ett drama där han inte vet vem som är vän eller fiende. Att läsa Mårtenson är en skön lyx.Anders Molins familjeliv och lovande diplomatkarriär har gått i spillror. Nu anklagas han dessutom för att ha arbetat som spion för ryssarna och vänder sig desperat till Johan Kristian Homan för hjälp.Men Homan har egna problem. Ett studentjubileum får ett katastrofalt slut när en klasskamrat mördas och Homan plötsligt utpekas som mordmisstänkt.Homan dras in i ett drama där det förflutna, vare sig det handlar om spioneri under kalla kriget eller om ett brutalt mord, måste hållas hemligt till varje pris. Och Anders Molin-är han verkligen så oskyldig som han hävdar?Homandeckarna- trettiofem spänningsromaner, två receptsamlingar och en guidebok- kännetecknas av Jan Mårtensons särpräglade stil. Morden sker alltid mellan sidorna, kulturhistoria, samhällskritik, aforismer och inte minst mat och dryck får ta mer plats än skurkarna. Detta har gett honom en ständigt växande skara trogna läsare.Jan Mårtenson, född 1933 och bosatt i Stockholm, började sin långa framgångsrika karriär som diplomat 1960. Han har bland annat varit chef för kungens kansli, biträdande generalsekreterare i FN, chef för FN:s Europakontor i Genève och ambassadör i Schweiz.

En ordinär Homan-deckare med alla välkända ingredienser för att travestera Mårtenssons matintresse. Samhället runt omkring Johan Homan utvecklas ur en åldermans blickfång från bok till bok. Däremot retarderar snarare än utvecklas huvudrollsinnehavaren vilket kan känns lite blasé.

Inga kommentarer: