lördag 21 juli 2007

Pump up the volume


Sveriges mest erkända och välrenomerade gastronomiska kök, Oaxens Skärgårdskrog, har byggt ut ett modernt och ändamålsenligt kök nere vid bryggan och pumphuset - därav namnet Pumpen. Därav, as well, ordleken med Anna-Karin som mottagare. Självklart gör inte en restaurang som i år utnämndes till världens 39:e bästa, något som helst avkall på varken smaksensationer eller den experimentella leklustan kring kreation eller synintryck - trots att det är fråga om ett bryggprojekt med lättillgänglig mat.

Nöjda med tidigare besök vid representationsköket så föll det sig naturligt att Peugeotens front styrde kosan mot den vackra kalkön i de södra delarna av skärgården som en skön uppstart av årets semester. Dessutom hade hörsägen gällande en rökt Oaxenkorv nått Papis korvtörstande öron... vetifan om den där metaforen funkar... men ok.

Efter en varm härlig sommardag kändes det skönt att slå sig ner på läsidan av ön och vila ut i skuggan med en lätt smäktande bris som låg på. Personalen var vänlig och hjälpsam, fattas bara annat - och vid ett tillfälle var även Magnus Ek och Agneta Green nere och hjälpte till med serveringen. Kanske en symbolisk handling, men mer troligt ett uttryck för kärlek till det man håller på med.



Maten var som väntat utsökt och Papis Grillade Oaxenkorv kryddad med örter från trädgården med potatisstomp, västervikssenap och kryddinlagda grönsaker fick gomseglet att ta språng av lycka. Jag vågar redan nu utnämna denna till sommarens godaste korv, och antagligen dyraste - men den var värd varenda pluring.



Redan under min tid som postfarbrorchef för landsbygden i Södertälje kommun så slog alltid Oaxen an en rofylld sträng hos undertecknad. Den orörda miljön och dess vackra karghet gjorde att jag gärna tog postrundan för 153 93. Detta diskuterade vi på färjan hem, och både A-K och jag ser Oaxen som en potentiell boendeplats den dag vi går i pension och våra barn har flyttat ut. För som de skärgårdsveteraner vi nu är så inser även vi att det är lätt att förtrollas sommartid - men för en aktiv barnfamilj kan känslan av isolering lätt bli bestående under de mörka månaderna.

Hur som helst - vad ni än gör i sommar, missa inte turen förbi Mörkö och Oaxen. Och har ni tur så är det Clubba Clabbes brorsa Mikko som kör färjan.

1 kommentar:

Anonym sa...

Ingick räksallad