tisdag 2 februari 2010

envist kooperativ




Fan vad envis den vänsterorienterade matvarubutiken i Telgehuset ska vara... Redan i början på december bullade man upp ett berg med den åtråvärda chokladkartongen "125" från Anthon Berg. Innehållsmässigt gav den undertecknad chocolatier resning utav både lem och gomspalt - hör bara: Ingefära/citron, Champagnetryffel, Marsipan med 72% chokladöverdrag, Giandujanougat, Caramel och havssalt, Jordgubb/lichi, Passionsfrukt/chili... ja ni fattar.

Nu så här två månader senare har ungefär 10% av det där berget gått åt - och de gnidna asen verkar inte förstå någonting... Jag menar, Anthon Berg har ju redan prissatt kartongen - det står ju stort och tydligt 125 över hela locket. Så ni kan omgående plocka ned er egen hemmagjorda som det står 199:- på.

Jag är inte snål - bara prismedveten... i värsta fall får jag väl gå bort till den nyöppnade chokladbutiken på Ängsgatan - de har säkert hyllorna fulla med Albanienmärkt Nalle Puh-choklad i alla dess former.

2 kommentarer:

g sa...

Tänkte påstå att det är äckligt med marsipan, men så kom jag på att jag gärna trycker i mig dammsugare. Eller är det mandelmassa på dem? Är mandelmassa samma sak som marsipan? Har lichi vitt fruktkött? Vad är det för bäst-före-datum på det där 90-procentiga berget?

Chokladkartongen finns att få tag på för 95:- på nätet. Vågar inte skicka någon direktlänk, känner att jag har nätfiskat färdigt den här veckan.

Förhudslös och Ryggradslös sa...

1. Det som är skillnaderna mellan mandelmassa och marsipan är 1) ingredienserna, 2) hur det framställs. I marsipan av hög kvalitet ska det inte vara annat än socker, sötmandel och eventuellt lite bittermandelolja. Sötmandeln och sockret ska valsas samman, så att mandeln blir helt krossad, liksom sockret. Mandeloljan blir det sammanhållande ämnet.

När man gör mandelmassa tar man och mal sötmandel och blandar med florsocker, samt diverse andra varierande ämnen som ex vis glykossirap, äggvita, mjöl, smör med mera för att den ska hålla ihop. Det är alltid högre mandelhalt i mandelmassa än i marsipan, men marsipan är alltså tillverkad genom en mer komplicerad process och innehåller i bästa fall bara socker och mandel. Eftersom socker är billigare än mandel har dålig marsipan ofta väldigt hög sockerhalt, vilket märks genom att den känns rivig i halsen och liksom faller sönder i munnen. En kvalitetsmarsipan är slät, mjuk och ger liksom ett visst tuggmotstånd.

2. Ja

3. Vet ej - kan kolla ikväll.