lördag 16 januari 2010

Valår


Valåret knackar på dörren och vill in - därför rullar eder trotjänare ut pulpeten till speakers corner och kommer med jämna mellanrum leverera egna tankar, bloggantagonister och alster från kvälls- och dagspress. Ja naturligtvis även från säkra källor som Fredrik, Carl och Anders också. I höst ska vi nämligen plocka (S)(V)A(MP)... igen...
Först ut släpper vi fram ledarredaktionen på Expressen för att försöka förklara pensionssituationen där dagens pensionärer av gammal hävd öser dynga över alliansen. Men det är som det är - har ens liv och uppväxt kantats med att inte behöva, eller få tänka själv eller ta egna beslut... ja då är det svårt att i livets slutskede greppa stafettpinnen och öppna ögonen.


Efterlyses: Socialdemokrater som vågar försvara och förklara det nya pensionssystemet. Det ska inte bara vara regeringens och myndighetens ansvar.
Statliga pensionsmyndigheten skriver nu brev till landets pensionärer och försöker förklara varför pensionerna sänks i år.
Det är ett kort och informativt brev som berättar att det nya pensionssystemet innebär att även pensionen ska följa den samhällsekonomiska utvecklingen.
Pensionären Ingela Thalén får naturligtvis också brevet. Socialdemokraten Thalén skissade tillsammans med partikamraten Anna Hedborg på ett nytt pensionssystem i början av 1990-talet, även ledande socialdemokrater hade då insett att ATP-systemet var kört på sikt.
Man kan säga att Thalén tillsammans med folkpartisten Bo Könberg var chefsingenjörerna bakom dagens system, vars principer beslutades av riksdagen i juni 1994. Därefter fortsatte Socialdemokraterna och de fyra borgerliga partierna att kompromissa om konstruktionen i den gemensamma genomförandegruppen. Och i egenskap av socialförsäkringsminister putsade Thalén vidare på "balanseringen" och den så kallade broms som trätt i kraft i år.

Sverige har begåvats med ett av världens smartaste och modernaste pensionssystem; Ingela Thalén har alltså inget att skämmas över. Tvärtom.
Men det är just nu, när bromsen träder in, som pensionssystemet behöver sina försvarare.
I DN gav Thalén i går ett rutinerat politikersvar. Först en dos empati: "Det är naturligtvis oerhört bekymmersamt att de får sänkt pension just i dag".
Jaha. Och vid vilken tidpunkt är det då inte bekymmersamt?
Därefter kom ett litet försvar: "Sett ur landets synpunkt på kort eller lång sikt är det viktigt att pensionssystemet är ett slutet system."
Ingela Thalén är alltså delansvarig för att pensionerna i genomsnitt sänks med tre procent, motsvarande 350 kronor före skatt. Den nuvarande regeringen är å sin sida helt ansvarig för att ha mildrat effekterna av bromsen med en skattesänkning.
Nettosäkningen av pensionen landar därför runt 70 kronor i månaden, enligt pensionsmyndighetens beräkningar. Men den skattesänkningen ville inte myndigheten upplysa om i sitt brev till pensionärerna.


Är verkligen 70 kronor mindre i plånboken varje månad något "oerhört bekymmersamt", som Ingela Thalén säger?
I så fall borde Thalén även bekymra sig om de kommunala skattehöjningar hennes partikamrater vill ha i landet. I Stockholm vill S höja skatten med 60 öre (samt ytterligare 17 öre i landstinget) vilket innebär att pensionärer förlorar mer än vad själva bromsen i pensionen orsakar!
I dag noterar många socialdemokrater tacksamt hur pensionärernas ilska över sänkta pensioner riktas mot regeringen. Trots att Socialdemokraterna alltså i högsta grad är delansvarig för att pensionerna nu sänks.
Någon som hört eller sett Mona Sahlin försvara Sveriges suveräna pensionssystem?
Partiets flykt från ansvar är bedrövlig.

Inga kommentarer: