söndag 24 januari 2010

Moa har koll




Det ska till den enda ur Petson-klanen med huvudet på skaft för att känna igen Snickargården som familjen Melkersson huserade i. Namnet Saltkråkan är fiktivt och ska inte förväxlas med de riktiga kobbarna Lilla och Stora Saltkråkan. Istället var det Norröra i Stockholms norra skärgård, en bit sydost om Norrtälje som fick agera inspelningsplats för Astrid Lindgrens kanske finaste berättelse.

Saltkråkan är dessutom en ren TV-produktion och baseras således inte på någon bok.

På Norröra står alltså fortfarande den gamla snickargården kvar, förvisso med ett visst renoveringsbehov - men interiör och omgivning ska ändå ge igenkännande ahaupplevelser. På ön finns även ett cafe' inhyst vid den gamla handelsboden och även här kan man tydligen hitta rekvisita från inspelningarna. Hur tar man sig dit då?

Fyra dagar veckan 27 juni – 22 augusti 2010 från Stockholm och Furusund till Norröra. Tisdag-torsdag med Sjöbris eller Sjögull och på söndagar är det extra festligt då s/s Blidösund är Saltkråkebåt.

Med ombord från Furusund finns alltid skärgårdsguiden och underhållaren Michael Blum. Han guidar dig genom byn bl.a. till den legendariska Snickargården och berättar om hur det gick till när TV-serien blev till. Efter guidningen och fikat på Snickargården blir det gott om tid för bad eller längre promenader. På Söndagarna blir det allsång, för stora och små barn, med Astrids visor på Blidösunds akterdäck.


Tilläggas ska även att en hel del av utomhus- och vinterscenerna spelades in på grannön Söderöra. Och de kanske vackraste bildmontagen, de från sjöbodarna i tex. Tjorven och Mysak och Skrållan, Ruskprick och Knorrhane är hämtade från Kärringsund på Åland.

Inga kommentarer: