tisdag 29 december 2009

a ring to rule them all...


Nedanstående text är skriven av Michael Delavante på sajten zitiz.se - ett sk. allmänforum där man kan posta artiklar under olika topics. Jag brukar inte kopiera andras alster men innehållet här är av ett sådant allmänintresse - speciellt för oss törstande Middle Earthies, och jag lovar... ni kommer inte att bli besvikna.


THE HUNT FOR GOLLUM

The Hunt for Gollum är en välgjord s.k ”independence-film” av några hängivna Sagan om Ringen-entusiaster. 160 personer har engagerat sig i produktionen och de flesta rollerna görs av amatörer. The Hunt for Gollum utspelar sig strax innan den första filmen och bygger på ett appendix ur Sagan om Ringen-boken. Berättelsen handlar om Aragorn som ger sig ut för att hitta Gollum och upptäcka sanningen om Ringen och skydda framtida bärare. Skaparna tog kontakt med Tolkiens familj med en förfrågan om att få göra filmen och de gav sitt OK så länge man inte försökte slå mynt av produktionen för egen vinning utan var villiga att släppa den gratis. The Hunt for Gollum hade premiär den 3 maj i år på Sci-Fi, London och recensionerna var överlag positiva.

Filmen är regisserad av Chris Bouchard som tidigare gjort kortfilmer som Disconnect, The Machine och episka skräckfilmsprojektet Human Rest. Länge ett stort fan av Sagan om Ringen föresatte sig Chris att göra Jakten på Gollum som en hyllning till det arbete som utförts av JRR Tolkien och Peter Jackson, men även som ett experiment i lågbudgetfilmskapande. Förutom att styra och övervaka produktionen är Chris också delaktig i skapandet av musiken i filmen. Det flesta projekt av den här typen brukar vara minst sagt usla men inte i det här fallet. Om man betänker att de flesta medverkande är amatörer och att filmens budget låg på endast 5000 dollar så är det nästan sensationellt bra gjort. Filmen har ett utsökt foto, proffsig regi, bra agerande och dessutom ett hyfsat soundtrack. Storyn som sådan är inte märkvärdig och filmen är bara 40 min lång men den fångar ändå en del av andan i Jacksons filmer utan att för den skull nå upp till samma mästerliga klass. Mest imponerande utöver fotot är den slående likheten som inte minst Gandalf (Patrick O´Connor) har med originalet, men även Aragorn (Adrian Webster) fungerar bra liksom den klockrena animeringen av Gollum och de skickligt make-upade orcherna. Här kan ni se filmen:


http://www.thehuntforgollum.com/player_film-hd.htm

2 kommentarer:

Michael Delavante sa...

Hej Jrb! Jag heter Michael Delavante. Inte Daniel.

Förhudslös och Ryggradslös sa...

jag korrigerar - rätt ska vara rätt naturligtvis.