söndag 13 juli 2008

bok-stavligt


känner att jag måste jag ikapp lite på bokfronten, det stundar ju ett par veckors verklighetsflykt nu och då kan det vara bra att ha gjort ett bloggistiskt bok-slut...



Frederick Forsyth - Hämnaren betyg: 3.5/5

En ung amerikan, Ricky Colenso, mördas brutalt i det forna Jugoslavien dit han frivilligt åkt för att hjälpa till som biståndsarbetare. Den kanadensiska miljardären Steve Edmond, Rickys morfar, har sinnet inställt på hämnd. Sökandet efter Rickys mördare leder Steve till Cal Dexter, en vietnamveteran som är den ende som kan föra mördaren till USA och rättvisan. Men det som börjar som en personlig tragedi utvecklas snart till ett explosivt drama mitt i den internationella terrorismens centrum.

Undertecknads första bekantskap med Forsyth - har tidigare placerat honom i samma genre som ohotat behärskas av Tom Clancy, det är möjligt att jag får göra en viss omklassning. Boken inleds förvisso ganska taffligt och en aning osammanhängande, jag lutar dock åt att det är med flit för författaren väver slutligen ihop alla splittrade händelser till en matta som nästan är flygande. Att dessutom lyckas med konststycket att väcka intresse avseende kriget på Balkan så här 15 år senare bör beaktas. Jag gillade det här och vill ha mer...


Stephen King - Dimman betyg: 3/5

Vädret har varit underligt i flera veckor, och David Drayton tycker först inte att det är något konstigt med dimman som väller in över sjön efter en våldsam sommarstorm. Men ett instinktivt obehag säger honom snart att det som närmar sig inte är någon vanlig dimma.
Tillsammans med sin son och en granne åker David in till stormarknaden, och under tiden omsluts staden av dimman. En rad skrämmande händelser inträffar kort därpå, och stadens invånare inser med stigande fasa att det rör sig okända och dödliga varelser i det ogenomträngligt vita.

David och hans son blir tillsammans med andra invånare som åkt för att handla fast på stormarknaden, och snart bildas olika grupper bland dem. De som vägrar tro på vad som händer, de som helt enkelt kopplar bort hjärnan inför skräcken de bevittnar och domedagsprofeterna, som anser att ett blodsoffer är det enda som kan häva förbannelsen. David tillhör gruppen som instinktivt känner att det enda de kan göra är att försöka fly. Men hur flyr man utan att se, och utan att veta vad för slags fiender som blixtsnabbt rör sig i dimman ...

Jag sade egentligen upp bekantskapen med King någon gång på nittiotalet. Jag vill minnas att det kan ha varit runt "Pestens Tid" eller mästerverket "Köplust", efter det levde han aldrig upp till fornstor glans - funderade stundtals på om han blivit smått galen... Ingressen till den här boken lockade och förklaringen kan finnas i dess förtext som förkunnar att den ska vara skriven 1980. Passade även på att spana in det alster som rullar på de vita dukarna just nu - välgjort och är värt en sommarnattsflukt.



Jan Guillou - Tjuvarnas Marknad betyg: 3/5

Huvudstaden drabbas av en rad ovanliga men mästerliga inbrott. De synnerligen initierade tjuvarna stjäl endast extremt värdefulla föremål. Det dröjer dock innan man inser att detta är en brottsserie med samma gärningsmän. Men till slut tillsätts en polisutredning bestående av erfarna och kunniga poliser som till sin förvåning plötsligt finner sig ingå i jakten på något så ointressant som vanliga tjuvar. Och någon utredning hade inte ens kommit till stånd om det inte vore för de enorma värden den nya överklassen förgyllt sina bostäder med.
Medan polisen mödosamt arbetar med att förhöra och kartlägga, säkra tekniska bevis och samla dokumentation pågår i en annan del av staden en helt annan tillvaro med en helt annan vardag.
Företagsledaren Henric Gundell lever ett bekymmerslöst liv bakom stängda dörrar i en diskret direktionskorridor. Han är visserligen välutbildad och vid det här laget en erfaren ledare med många beundrade och framgångsrika år bakom sig, men hans tillvaro har mer och mer kommit att handla om troféer. Både i ordets rätta bemärkelse av honom själv nedlagda djur och i form av diverse mer ljusskygga byten, några hundratals miljoner i bonus hit och några hundratals miljoner i pension dit & Till sin förvåning hamnar emellertid också han till slut uthängd på Tjuvarnas marknad.

Guillou är Guillou och oavsett partitillhörighet så väcker denna bok känslor skönt invävd i en ordinär svensk deckartradition.




George P Pelecanos - Ett djävulskt pris betyg: 3.5/5


Privatdetektiven Derek Strange och hans frilansmedhjälpare Terry Quinn anlitas för att hitta en 14-årig flicka som har rymt hemifrån. Att finna henne visar sig vara lätt: hon har prostituerat sig i ett av Washington D.C.:s brutalaste slumområden. Men det blir inte inte lika lätt att få henne därifrån. Mannen som styr i området, Worldwide Wilson, slår hårt mot dem som inkräktar på hans territorium.

Stranges och Quinns undersökning kompliceras av att en av ynglingarna i ett fotbollslag som Strange tränar blir skjuten i en bil tillsammans med sin kriminelle farbror. Det blir en hederssak för de båda att hitta mördarna och deras sökande tar dem långt in i en labyrint av brott tills de slutligen, återigen, ställs inför den hänsynslöse Worldwide Wilson.




Pelecanos vinner marknadsandelar hos undertecknad i den andra kriminalromanen i serien om Derek Strange och Terry Quinn. Handlingen är likt den första förlagd i Washingtons dystrare kvarter där vardagsdramatik blandas med mörkare dramaturgi. Hopplöshet och fattigdom genomsyrar berättelsen men också tron på människan och den sanna uppriktiga kärleken. Jag ger mig genast i kast med den tredje våldsskildringen.

Inga kommentarer: