onsdag 22 augusti 2007

Sommarens boklåda

Lata dagar, lätta sommarbrisar, varma mysiga kvällar - otaliga har tillfällena varit under sommarmånaderna att försjunka in i en uppdiktad värld med spännande intriger och rollpersoner.
Papi var naturligtvis inte nödbedd och slukade raskt och girigt 8 st. böcker i maratontakt - vissa av dem riktiga guldkorn, medans andra mer upplevdes som bekräftade besvikelser.

Nedan följer korta recensioner av sommarens skörd:


John Grisham - Agenten betyg: 4/5

Den avgående presidenten benådar, efter påtryckningar från CIA, den ökända agenten Joel Backman, som tillbringat de senaste sex åren i fängelse. Det verkar som om Backman lyckats få tillgång till hemliga fakta som äventyrar systemet för satellitövervakning. Backman smugglas i tysthet ut ur landet till en ny vistelseort. När han väl är på plats kommer CIA att läcka information om var han befinner sig till israelerna, ryssarna, kineserna och saudierna. Sedan är det bara för CIA att vänta.

Harlan Coben - Den oskyldige betyg: 4/5


Matt hamnade på fel plats vid fel tillfälle. Han försökte avstyra ett slagsmål men blev själv dömd för dråp. Nio år efter avtjänat straff börjar livet se ljust ut. Matt väntar barn med sin stora kärlek, Olivia, och yrkeslivet är på topp. Men så blir han förföljd av en okänd man och får ett underligt videosamtal på sin mobil. Skärmen visar en suddig bild av hans fru Olivia och en man. I ett slag rämnar hans värld. En nunna hittas mördad och när den mystiske förföljaren också påträffas död riktas misstankarna mot Matt, den f.d. fängelsekunden. Mordutredare Loren Muse tar sig an fallet som blir komplicerat och FBI kopplas in. Men FBI-agenternas underliga beteende gör henne misstänksam. Är de där för att hjälpa eller för att vilseleda? Matt konfronterar Olivia och det han får veta chockar honom. Ett dödshot vilar över Olivia, och Matts motvilja mot polisen lämnar dem att ensamma trotsa faran för att tillsammans rädda familjens framtid.

Henning Mankell - Villospår betyg:3.5/5




Sommaren 1994 är den varmaste i mannaminne. Men för kriminalkommissarie Kurt Wallander i Ystad bryts sommarstiltjen av att en ung kvinna bränner sig till döds i en rapsåker. Strax därpå slår en seriemördare till med en rad allt mer bestialiska mord. Vad finns det för samband mellan en pensionerad justitieminister, en framgångsrik konsthandlare och en vanlig småtjuv? Varför skalperar mördaren sina offer? Ingår den unga kvinnan i mönstret?


P D James - Fyren betyg: 3.5/5




Combe Island utanför Cornwalls kust är en fridfull ö som erbjuder lugn och ro för personer i samhällets toppskikt. En tillflyktsort där sekretessen är total. Här är mobiltelefoner förbjudnaoch den oländiga terrängen som omger ön omöjliggör att någon kan ta sig i land på egen hand. Men friden bryts tvärt då en av gästerna, en uppburen men illa omtyckt författare, hittas hängd uppe i fyren.
Adam Dalgliesh tillkallas för att så snabbt och diskret som möjligt reda ut mordet innan öns anseende blir förstört. Dalgliesh själv har det lite turbulent i sitt privatliv eftersom han inte vet hur han ska utveckla sitt förhållande med sin älskade Emma. Men snart får han annat att tänka på när ett nytt mord begås. Mördaren är fortfarande mitt ibland dem, kvar på ön.



Jonas Moström - Svart Cirkel betyg: 3/5



Rick Johnson, än gång världsberömd frontfigur i bandet Rick and the Rockets, påträffas mördad på ett hotellrum mitt i Sundsvall. Kommissarie Johan Axberg, som egentligen har nog med sina egna bekymmer, inleder en utredning som visar att Ricks förflutna rymmer många obehagliga överraskningar. Den glättiga superstjärnan visar sig vara mindre sympatisk i verkliga livet och jakten på mördaren leder till konfrontationer både med rysk maffia och hatfyllda närstående. Och i bakgrunden ligger något ouppklarat i det förflutna, något som kanske till sist har hunnit ifatt Rick. Frågorna är många och ledtrådarna få. Förutom de märkliga fynd man gjort på brottsplatsen har polisen bara en sak att gå på – mördaren blev sedd när han sprang från mordplatsen. Problemet är att den som möjligen kan ha sett mördarens ansikte ligger i koma på Sundsvalls sjukhus.


Jens Lapidus - Snabba cash betyg: 3/5



Snabba cash är en spänningsroman för 2000-talet, en skildring av samhällets mörka sida där känslokalla psykopater som saknar spärrar styr. Med ett rättframt språk och imponerande berättardriv skildrar Jens Lapidus brottets obönhörliga logik mitt ibland oss. På Stureplan, i Sollentuna, i villaförorterna. Det är en bild av Sverige som anas i medierna, men som vi inte riktigt vill kännas vid.
JW är stureplanskillen som säljer kokain på de hetaste inneställena. Överklasskillarna han hänger med anar inte att han är en uppkomling som ljuger om sin bakgrund. Han vill vara som dom.
Jorge är latinon som kan allt om koks och som går i land med en osannolikt tjusig rymning från Österåkeranstalten. Väl ute planerar han en grym hämnd mot dem som satte dit honom, juggemaffian med Radovan i spetsen.
Mrado är underhuggare till Radovan. Tidigare var han en av krigsförbrytaren Arkans fruktade pojkar. Det enda han kan: att tortera och plåga utan hänsyn.Dessa tre mäns vägar korsas på ett ödesdigert sätt som bara kan sluta i en kamp om liv och död. Vägen dit går genom de finaste salongerna på Östermalm, genom fängelser och de tyngsta kriminella gängen, genom skitiga förortsbordeller där flickor hålls fångna, ja, kort sagt, genom ett helvete. Och varför?
För snabba cash.

Camilla Läckberg - Tyskungen betyg: 2.5/5



Hur mycket vet vi egentligen om våra föräldrar? Vilka hemligheter i det förflutna kan förklara handlingar i nuet? Dessa frågor tvingas Erica brottas med när hon inser att hennes döda mor under andra världskriget umgicks i samma krets som den äldre man som hittas mördad i sitt hem i Fjällbacka.Trots att Erica egentligen borde skriva på sitt nya bokmanus kan hon inte låta bli att gräva djupare i fallet. Och trots att Patrik precis inlett sin pappaledighet dras även han in i utredningen.Erica börjar läsa moderns dagböcker och upptäcker att Elsy varit med om fruktansvärda upplevelser. Dramatiska, sorgliga händelser som förklarar varför hon var oförmögen att knyta an till sina döttrar. Men många frågetecken kvarstår. Vad var det som väcktes till liv när Erica några månader tidigare sökte upp den mördade mannen? Vem eller vilka var beredda att döda för att sanningen om det förflutna inte skulle komma fram?

Helene Tursten - Tatuerad torso betyg: 1.5/5



Historien inleds när delar av en svårt sargad kropp hittas på en strand nära Göteborg. Den enda ledtråden är en säregen tatuering på offrets kropp. Snart dyker flera lik upp, och alla bär de mördarens signatur - de är strypta, misshandlade och styckade på ett närmast rituellt sätt. Morden tycks dessutom ha en obehaglig tendens att inträffa i närheten av Irene och hon börja undra om hon själv står på mördarens lista.

Som synes en blandad kompott - dock har jag kommit på mig själv för att ha väldigt svårt för det naiva berättandet som gjort ett flertal nya svenska kvinnliga författare kända. Eller så är jag bara enfaldigt sexistisk. Får säga som han Dag-Otto, "tro de!"

Fick precis en avi med posten som aviserade startskottet för årets bokhöst, Bokus har nämligen haft den förnämliga omtanken att skicka ett nytt paket laddat med spänning - eller vad sägs om: Dennis Lehane - Mörker ta min hand, P D James - I mördarens rum och Jan Guillou - Madame Terror...

1 kommentar:

Ulle sa...

Orättvist betyg på torson och tyskungen...