fredag 2 februari 2007

det spelades bättre TV-spel på pappas tid




Satt och bläddrade på Ginzas nätsida och hajade till när jag upptäckte hela min förstörda barndom snyggt paketerat i en samlingsbox. - 62 st. av Mattel Intellivisions revolutionerande 16k-skapelser... Förstå hela 16kB! I dag hoppar det omkring mer "bittar" i färddatorn till bilen...nästan.

Föräldrar förfasas idag över WoW-trenden - tro mig, det är ingenting mot den farsot som förpestade Kämpevägen och Skiftesvägen under 80-talets början. Ursprunget till ondskan kunde spåras ner till Geneta Centrum och den obskyra butiken Video Forum (senare Video In) - som hade den osmakliga och taktlösa ingivelsen att börja hyra ut spelkonsol + spel över helgerna. Föga anade våra föräldrar vilken betydelse deras små bidrag till hyresavgiften dessa inledande veckor skulle få för deras förtappade telningar.

Vi åt, vi levde, vi var Flynn i Tron eller David Lightman i Wargames - ja, eller som Gringo Bingo som envisades med att vara Miles Harding i Electric Dreams - men så lyssnade han också på Thompson Twins i smyg.

Å andra sidan har väl sällan så driftiga ungdomar som redaktionen för POJB huserat i Ronna. Det såldes jultidningar - vardagssysslor genomfördes med sammanbiten och förställd glädje och som kronan på verket skapades det lokalt världsberömda alstret POJB med en upplaga på 12 tidningar per nummer. Insatser och aktioner med ett enda syfte: JAG SKA HA EN KONSOL! (För att få lite perspektiv till det idoga arbetet så motsvarar dåtidens konsolpris på 1395:- i nutid ca. 3490:-) Som startskott landade således en Atari 2600 i port nr. 47 och en Mattel Intellivision i port nr. 43 på Kämpevägen - detta var inledningen på en sällan skådad hetsjakt och en ungdom som sköts i sank utanför Utopias kuster för att senare eldas upp utanför Södertälje Dataförenings lokal.

Those were the days my friend.





1 kommentar:

Anonym sa...

När man som 30+ fortfarande lever med WOW ca 40 tim per vecka inser då även du att det har gått fel? Tyrannosaurios rex