lördag 10 februari 2007

Allmän Data Behandling


Den gamle ADB-läraren på Turingeskolan ringde upp för att klargöra begreppet ADB och samtidigt bringa ordning kring oklarheter rörande AK's betyg. Tydligen upphörde begreppet att användas någonstans runt 90-talets början. Förmodligen i samma veva som den omnämnde läraren upphörde med att färga den hängande luggen morotsröd och köpa flammiga bomullsskjortor på H&M att matcha med de slitna Doc'sen. Numera är ADB ersatt med nya buzzwords.
Ett buzzword (även kallat modeord) är någon form av idiom, ofta inom ett visst tekniskt eller administrativt område. Buzzwords är ord som hela tiden "ligger i luften", men vars konkreta innebörd är oklar. Ett buzzword finns aldrig i någon ordlista, och om det ändå skulle göra det så är innebörden ofta en helt annan än den etymologiska.
Nästan alla buzzwords är, som ordet självt, engelskt eller svengelskt. Sverige genererar inte många buzzwords på svenska.
Varför används buzzwords?
Troligast för att det är bekvämt att använda ett ord vars primära egenskap är just att dess innebörd är oklar. Detta innebär nämligen att man i de sammanhang där ordet används kan påtvinga alla närvarande sin egen tolkning av vad ordet skall innebära.

Inga kommentarer: