fredag 23 mars 2007

Snikers


10 SAKER DU INTE VISSTE OM SNEAKERS

1. Om du delar modellnumret på New Ballance med tio får du det ungefärliga försäljningspriset i dollar. (NB574 kostar alltså ungefär $57.40, i USA då så klart).

2. Vans startade hela personaliseringstrenden med sneakers. 1966 för att vara exakt. Grundaren Paul Van Doren lät nämligen privatpersoner komma till fabriken med ett särskilt tyg och sedan få ett par skor gjorda av dem.

3. Den yngsta(?) basketspelaren att någonsin blir sponsrad av ett skoföretag borde vara Mark Walker, tre år gammal. Han fick ett kontrakt med Reebok efter att hans föräldrar skickat in en video där han satte 18 straffkast i rad.

4. Kändisjuveleraren Jacob The Jeweler utsmyckade basketspelaren Allen Iversons Question-sneaker med 246 stycken diamanter. Den auktionerades senare ut på Eastbay för $65,000.

5. Visningsbåsen för nya sneakers under idrottstävlingar är tydligen känslig mark. Stegar man in i ett Nike-bås med Adidas på fötterna ombeds man byta till ett par Nike, alternativt gå runt barfota.

6. Alla Air Jordan-modeller släpps på lördagar. Detta görs så att ingen skolkar från skolan för att få tag på dem.

7. Mycket kommer man undan med i musikvideor, men att prata allt för mycket om en specifik skomodell får man inte göra. MTV, MTV2 och VH1 stoppade Nellys låt “Air Force Ones” som inte fick spelas på någon av kanalerna då den ansågs vara produktplacering.

8. K-Swiss har sina fem ränder på skorna av en specifik anledning - nämligen att skorna inte ska töja sig. Ränderna håller alltså formen på skon.

9. Den klassiska modellen Nike Cortez var ursprungligen en Asics-sko. Phil Knight jobbade som säljare för Asics (som då hette Tiger) och när han bytte företag till Nike tyckte han att han bidragit så mycket till utvecklingen av skon att han tog den med sig. Detta ledde till en lång tvist som slutade 1974 med att båda hade rätt till modellen, men att Asics inte fick använda namnet “Cortez”. De släppte då om den under namnet Corsair istället. Båda skorna finns fortfarande idag.

10. Converse All-Stars fanns bara i svart/vitt fram tills 1966 (och har funnits på marknaden sedan 1917).
källa: tidningen Complex

Inga kommentarer: